Kokosový olej na varenie a pečenie
Ľudia v dôsledku rôznych reklamných kampaní a moderných diét sa snažia vyhýbať nasýteným tukom a vo svojich domácnostiach s obľubou používajú poly-nenasýtené tuky v podobe stolových olejov - slnečnicový, repkový, sójový, kukuričný olej a margaríny. Propagačná činnosť potravinárskeho priemyslu fungovala perfektne. Ľudia uverili, že pri používaní stolových olejov a margarínov budú zdravší, že sa vyhnú rôznym ochoreniam, ktoré že vraj sú spôsobené konzumáciou nasýtených tukov, hlavne živočíšneho pôvodu a dovtedy používané nasýtené tuky, ako bravčovú, husaciu či kačaciu masť vymenili za oleje.
Avšak medzi bio spotrebiteľmi a zástancami zdravej výživy kokosový olej nie je neznámym produktom. Mnoho ľudí si myslí, že kokosový olej má sladkú a kokosovú príchuť a jedlá pripravené na kokosovom oleji budú kokosovej chuti. To však ale nie je pravda. Existujú dva druhy kokosových olejov. Kokosový olej bio na varenie a pečenie a extra panenský kokosový olej BIO. Hoci kokosový olej obsahuje predovšetkým mastné kyseliny so stredne dlhými reťazcami (skoro 90%) ale rastlinného pôvodu a len malú časť mastných kyselín s dlhými reťazcami, je najzdravším olejom na varenie. Práve dĺžka reťazcov robí z kokosového oleja silnú a jednoducho používateľnú náhradu nezdravých bežných stolových olejov. Kokosový olej na varenie obsahuje približne 45 – 50% kyseliny laurovej a kyseliny kaprylovej. Kyselina laurová sa nachádza aj v materskom mlieko (iba 4%) a podporuje imunitný systém dieťaťa.
Kokosový olej na varenie bez chuti a vône je vyrobený zo sušenej dužiny čerstvých kokosov. Vzhľadom k tomu, že pri šetrnej teplote okolo 100°C pomocou pary je úplne odstránená chuť a vôňa kokosu, kokosový olej sa stáva neutrálnym a preto je ideálny na prípravu všetkých bežných pokrmov. Neobsahuje žiadne chemikálie a trans-mastné kyseliny. Do 25°C má tuhú konzistenciu (ako napr. bravčová masť) a nad 25°C sa mení na číry olej. Jeho štruktúra sa nezmení ani pri vysokej teplote, preto je najvhodnejším olejom na varenie, pečenie, fritovanie.
Kokosový olej na varenie pomáha udržať zdravie, posilní a reguluje metabolizmus, podporuje imunitný systém a zdravie srdca, dodá okamžitú energiu, zvýši fyzický a športový výkon, podporuje zdravú funkciu štítnej žľazy, chráni organizmus pred chorobami, zvyšuje bunkovú regeneráciu, má antivírusové, antiplesňové a antibakteriálne účinky, zlepšuje sekréciu inzulínu. Na odbúranie kokosového oleja organizmus nepotrebuje produkovať inzulín. Trávenie kokosového oleja sa začína v ústach a kompletné rozloženie prebieha v žalúdku. Trávenie kokosového oleja nezaťažuje zažívacie orgány. Kokosový olej je telom rýchlo spracovaný, ihneď poskytne pohotovú energiu a pritom má menej kalórií ako ostatné tuky.
Extra panenský kokosový olej má jemne kokosovú chuť a kokosovú vôňu. Získava sa lisovaním z dužiny čerstvého kokosu pri teplote 55°C. Zrelé orechy, asi jednoročné sú ručne oberané zo stromov. Potom sa odstráni kôra z orechov. Je to ťažká ručná práca. Cenné kokosové mlieko je vhodné na výrobu iných bio produktov. Potom je odstránená hnedá tvrdá škrupina kokosových orechov a tak sa dostanú k bielemu mäsu kokosa, ktoré je zdrojom kokosového oleja. Pomocou špeciálne vyvinutých mechanických lisov je kokosový olej vylisovaný za studena. Pri tomto procese získajú približne 15 litrov kokosového oleja za hodinu. Potom sa začína opatrný proces filtrovania, aby všetky zvyšné nečistoty (napr. častice z kôry) boli odstránené. Potom je už extra panenský kokosový olej pripravený na balenie.
Extra panenský kokosový olej sa používa hlavne v studenej kuchyni, je plnohodnotnou alternatívou masla a rôznych nátierok a je obľúbenou prírodnou kozmetikou. Používa sa na vlasy ako kondicionér, masáž, pokožku, bradavice, proti plesňovým a infekčným chorobám kože, ako prírodný lubrikant, pri holení namiesto holiacej peny alebo gélu.
Extra panenský kokosový olej má silné antibakteriálne, antimikrobiálne a anti-plesňové vlastnosti, preto je veľmi účinná pri Candide. Pomôže aj pri hojení kožných ochorení, ako napr. vyrážky či akné, redukuje hmotnosť, zlepšuje funkciu štítnej žľazy, zníži glykemický index, vyhladzuje pokožku, dodá vlasom lesk a jemný dotyk, nezvyšuje hladinu LDL (zlého) cholesterolu, pri rôznych ochoreniach žalúdka, pečene a čriev, keď používanie iných olejov a tukov je úplne zakázané.
Veľa ľudí si myslí, že pri pestovaní kokosových orechov sa nepoužívajú chemické látky. Nie všetky kokosové oleje sú BIO kvality a extra panenské. Majú tiež mylnú predstavu o tom, že kokosové orechy sa získavajú z voľnej prírody v tropických krajinách. Naozaj kvalitné a Bio kokosové oleje sa vyrábajú v ekologických hospodárstvach, napríklad značka Omega & more. Existujú tzv. kokosové farmy a obrovské kokosové plantáže. Na plantážach pestujú kokosové palmy a na farmách prebieha výroba kokosového oleja. Najväčším výrobcom kokosových olejov sú Filipíny. Ako všetky produkty ekologického a BIO hospodárstva, aj BIO kokosový olej je bez chemických látok, počnúc od samého začiatku pestovania až po finálny výrobok. Jedine BIO kokosový olej podporuje vaše zdravie. Chemickou cestou vyrobené kokosové oleje sú takisto škodlivé, ako tradičné stolové oleje, lebo chemický proces zničí jeho vynikajúce vlastnosti na zdravie. Načo potom kupovať chemikáliami zničený kokosový olej? Máme pravdu?
Kúpou kokosového oleja nekúpite len obyčajný tuk na varenie ako ste to robili doteraz, ale produkt ktorý je prírodný, moderný, užitočný a pomáha vám udržiavať vaše zdravie a zdravie vašich blízkych. Pri kúpe kokosového oleja vyžiadajte od predajcu aj bio certifikát od výrobcu na produkt, čo 100% istotou potvrdí, že kokosový olej skutočne je bio kvality.
Kokosový olej Omega & More možete kúpiť priamo od dovozcu na stranke www.bezchoroby.sk